2012, İzmir

Elinizi Dilinizi Bedenimizden Çekin

Trafik Kapatma, Yürüyüş, Pankart

09 June 2012

İzmir

Trafik Kapatma, Yürüyüş, Pankart

Kürtaj Haktır Karar Kadınların-İzmir Platformu

Kürtaj Yasağı Girişimine Karşı

Kültürpark Lozan kapısında bir araya gelen kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne kadar yolu trafiğe kapatarak yürüyüş yaptılar. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde oturma eylemi yapan “Kürtaj Haktır, Karar Kadınların-İzmir Platformu” bileşenleri aynı saatte eylemde bulunan diğer illerdeki kadınlar ile internet üzerinden kameralı görüşmeler yaptılar.

http://www.yurtsuz.net/News.aspx?newsid=...

2010, İzmir

8 Mart 2010

Miting

08 March 2010

İzmir

Miting

Bağımsız Kadınlar

Dünya Kadınlar Gününü Kutlamak için

İzmir 8 Mart Kadın Platformu bileşenlerinin çağrısıyla yapılan 8 Mart mitingi oldukça coşkulu geçti. Halkevci kadınlar, Öğrenci Kolektifi’nden kadınlar, Genç Umutçu kadınlar, BDP’li kadınlar, TMMOB’den kadınlar, Amargi, Sosyalist Feminist, Tekstil-Sen’li kadınlar, Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden kadınlar, SDP’li kadınlar, Gençlik Muhalefeti’nden kadınlar, Emek Gençliği’nden kadınlar ve Tekel işçisi kadınların bulunduğu alanda yükselen ses “emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir.” oldu.

http://sendika62.org/2010/03/8-martin-yu...

1994, İzmir

Cımbız Dergisi

Dergi Çıkarma

01 October 1994

İzmir

Dergi Çıkarma

Feminist Kadınlar

Dergi çıkarma sebeplerini şöyle açıklıyorlardı. Yazmak demek düşünmek demek… Farklı bir tarzda üretmek demek… Bizi boğan pratik işlerden bir parça uzaklaşmak; derin bir nefes almak… Düşünmek… Düşünmeye vakit ayırmak demek.

Cımbız dergisi, İzmir’de bir grup feminist kadın tarafından 1 Ekim 1994’te yayınlanmaya başladı. Feminist harekette yer alan bu kadınlar önce İzmir’deki yerel radyo kanalı Radyo Fon’da bir program yapmaya başladılar. Programın adını “Cımbız” olarak belirlediler. Sonrasında aynı kadınlar Cımbız dergisini çıkardılar. Derginin sahibi ve yazı işleri müdürü Alev Girli idi. Cımbız dergisi tek bir çıkış yazısıyla yayınlanmadı. Cımbız kolektifinde yer alan feministler, derginin ilk sayısında yazdıkları yazılarda, Cımbız dergisinden ne beklediklerini kendi dilleriyle aktarmaya çalıştılar. “Kadınlar olarak yazmayı öğrenmeliyiz. Yazmak demek düşünmek demek… Farklı bir tarzda üretmek demek… Bizi boğan pratik işlerden bir parça uzaklaşmak; derin bir nefes almak… Düşünmek… Düşünmeye vakit ayırmak…” Nergiz “Feminist kelimesi bizleri korkutmasın. Feminist sözcüğünün benimsenmesi kadın sorunlarına köktenci bir bakışı simgeliyor."

http://catlakzemin.com/1-ekim-1994-kucuk...

1990, İzmir

159'a Hayır

Dava

23 August 1990

İzmir

Dava

İzmir'de Yaşayan Bir Kadın

743 sayılı Medeni Kanun’un 159. maddesi, evli bir kadının ancak koca izniyle bir iş ve sanatla iştigal edebileceğine hükmediyordu. Bu maddenin iptali için.

4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun’un 159. maddesi, evli bir kadının ancak koca izniyle bir iş ve sanatla iştigal edebileceğine hükmediyordu. Kocanın izin vermemesi halinde kadın mahkemeye başvurabiliyor, mahkeme kadının çalışmasının aile birliğine zarar vermediğine ikna olursa çalışma iznini veriyordu. İzmir’de, kocasının izniyle turistik yerlerde çalışan bir kadın halk türküleri sanatçısının hukuki girişimiyle konu gündeme taşındı. Kadın, kocanın kendisini istismar ettiği gerekçesiyle boşanma davası açınca; koca da hemen kadına verdiği çalışma iznini iptal etti. Bunun üzerine kadın, 14 Nisan 1990 tarihinde hem mahkemeden çalışma iznini almak hem de koca iznini zorunlu kılan 159. maddenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Dava dilekçesinde bu madde ile erkeğe ayrıcalık tanındığını, cinsiyeti dolayısıyla kadının kocaya köle yapıldığını ileri sürdü. İzmir 4. Sulh Hukuk Mahkemesi, bu savların ciddi olduğu kanısına vararak Medeni Kanun’un 159. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 743 sayılı Medeni Kanun’un 159. maddesi, evli bir kadının ancak koca izniyle bir iş ve sanatla iştigal edebileceğine hükmediyordu. Bu maddenin iptali için

http://catlakzemin.com/23-agustos-1990-e...

1989, İzmir

İzmir Çağdaş Kadın Derneği'nden Açıklama

Toplantı, Açıklama

14 October 1989

İzmir

Toplantı, Açıklama

CEDAW hayata geçsin diye

İzmir Çağdaş Kadın Derneği, Ankara Dayanışma Derneği ve Ankara Tartışma Grubu, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin yaşama geçirilmesini sağlamak amacıyla ulusal bir komite oluşturmayı hedefleyen bir toplantı ve basın açıklaması yaptılar.

http://catlakzemin.com/14-ekim-1989/...